Skip to content Skip to footer

SEO Nasıl Yapılmalıdır?

Kayseri’de SEO konusunda hizmet veren dijital reklam ajansı olarak bu blog yazımızda SEO nasıl yapılmalıdır sorusuna yanıt veriyoruz.

SEO Nasıl Yapılmalıdır? Kayseri SEO Ajansları, Kayseri SEO Yaptırma!

Kayseri’de SEO üzerine çalışmalar yürüterek devam ettirdiğimiz işlerimizde kendi bünyemizde SEO uyumlu makale yazarlığı yapan arkadaşlarımız tarafından hazırlanmış SEO Nasıl Yapılmalıdır.

Kullanıcılar olarak her gün Google üzerinde birçok sorgu gerçekleştiriyoruz. Bu sorguları gerçekleştirirken de pek çok farklı niyete sahip olabiliyoruz. Örneğin; bazen bir ürün satın almak için arama yaparken, bazen bir konu hakkında bilgi almak istiyoruz. Bilgi alma amaçlı sorgularda önemli olan kaliteli ve otoriter içeriklerle karşılaşmak. Aslında Google’ın da en temel amacının tam olarak bu olduğunu söyleyebiliriz. Peki hedefediğimiz kullanıcı sorgularında iyi pozisyonlara sahip olmak ve hedefediğimiz kullanıcılara ulaşabilmek

için nasıl içerik üretmeliyiz? Bu rehberimizde SEO uyumlu ve kaliteli içerik üretme konusundaki tüm detaylara değinmeye çalışacağız.

1. İçerik ve SEO İlişkisi

Google üzerinde her gün birkaç milyar sorgu gerçekleşiyor. Bu sorguların önemli bir bölümünün ‘‘informational’’ olarak adlandırdığımız ve bilgi alma amacı ile gerçekleşen sorgular olduğunu söyleyebiliriz. Günümüzde kitap ya da ansiklopedi gibi kaynaklardan araştırma yapan insan sayısı oldukça azaldı. Artık herkes merak ettiği konuyu Google ya da diğer arama motorları üzerinden arıyor ve saliseler içerisinde karşısında birçok sonuç buluyor. Bilindiği gibi kullanıcıların büyük bir kısmı da genellikle üst sıralarda yer alan arama

sonuçlarına tıklıyor. İşte tam da bu noktada SEO kavramının önemi ortaya çıkıyor. Hedefenen kullanıcılara ulaşabilmek için SERP olarak adlandırdığımız sonuç sayfalarında üst sıralarda yer almak gerekiyor. Google’ın bu sıralamalar için çok fazla sinyali dikkate aldığını bilsek de özellikle informational olarak adlandırdığımız bilgi alma amaçlı sorgularda, içeriğin en önemli faktörlerden biri olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Bu nedenle üst sıralarda yer almak için kaliteli ve SEO uyumlu içeriklere sahip olmak gerekiyor.

NOTLAR : SERP’te üst sıralarda yer almak için kaliteli ve SEO uyumlu içeriklere sahip olmak gerekiyor.

2. Neden İçerik Üretmeliyiz?

İçerik temalı web siteleri için içeriğin ne kadar önemli olduğunu her zaman belirtiyoruz. Peki diğer web siteleri için içerik neden önemli? Bir e-ticaret sitesi neden içerik üretmesi gerektiğinin ya da içeriğin öneminin farkında olmayabilir. Bu sorulara cevap verebilmek için aşağıdaki istatistiklere göz atabilirsiniz.

 Google üzerinde saniyede 40.000’den, günde ise 3,5 milyardan fazla arama yapılıyor. (Internet Live Stats)

2020’de dünya çapında 600 milyondan fazla blog bulunuyor. (Growth Badger)

WordPress kullanıcıları tarafından her ay 70 milyon post yayınlanıyor. (WordPress)

Okuyucular tarafından her ay 77 milyon yeni blog yorumu yapılıyor. (WordPress)

Pazarlamacıların %55’i blog yazmanın en önemli pazarlama kanalı olduğunu söylüyor. (Hubspot)

Blog sahibi işletmeler, olmayanlara göre %55 daha fazla trafk alıyor. (Hubspot)

Blogları olan şirketler, blog yazmayan şirketlere göre ayda ortalama %67 daha fazla potansiyel müşteri çekiyor. (DemandMetric)

 Kullanıcıların %59’u bir satın alma kararı vermeden önce Google’da araştırma yapıyor. (Think with Google)

Özellikle son istatistiğe bakıldığında kullanıcıların alışveriş öncesi araştırmalarının yoğun bir şekilde internet üzerinden gerçekleştiği dikkat çekiyor. Bu durum her web sitesinde olduğu gibi e-ticaret sitelerinde de içeriğin oldukça önemli olduğunu gösteriyor.

3. Kaliteli ve SEO Uyumlu İçeriğin Püf Noktaları

Kaliteli ve SEO uyumlu içerik oluştururken dikkat edilmesi gereken çok fazla konu bulunuyor.

Bu nedenle bu süreci;

 İçerik Üretmeden Önce

 İçerik Üretirken

İçerik Ürettikten Sonra şeklinde üçe ayırabiliriz

İçerik Üretmeden Önce

İlk olarak kaliteli ve SEO uyumlu bir içerik oluşturmak için nelere dikkat edilmesi gerektiğini aşağıdaki başlıklar özelinde inceleyeceğiz.

Anahtar Kelime Analizi

Hedef Kitleyi Tanımak

İçerik Üretme Amacına Karar Vermek

Kullanıcı Niyeti

Google Ne Anlıyor?

Detaylı Rakip Analizi

a) Anahtar Kelime Analizi

İçerik oluşturma sürecindeki ilk adımın anahtar kelime analizi olduğunu söyleyebiliriz. Bu analizi temelde hangi konuda içerik üreteceğimize karar vermek ya da karar verdiğimiz konu ile alakalı kullanıcıların ne gibi aramalar yaptığını öğrenmek için gerçekleştiriyoruz.

Sağlıklı bir anahtar kelime analizi yapabilmek için de diğer birçok konuda olduğu gibi araçlara ihtiyaç duyuyoruz. Bu araçların başında ise SEO dünyasındaki en popüler araçlardan olan Ahrefs ve Semrush geliyor.

Örneğin bir tarif içeriği oluşturmak istiyorsanız, Ahrefs ve Semrush ile içerisinde “tarif” geçen kullanıcı sorgularına ve aranma hacimlerine kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Böylece kullanıcıların daha çok hangi tarifere ilgi gösterdiğini hızlıca görebilirsiniz.

Ayrıca hem Ahrefs hem de Semrush bu konuda birçok farklı modüle sahip. Bu modülleri kullanarak daha farklı şekillerde de yeni anahtar kelimeler keşfedebilirsiniz.

Bunun yanı sıra hangi konuda içerik oluşturacağınıza karar veremediyseniz yine aynı araçlarla rakibinizin en fazla hangi sayfalardan trafk elde ettiğini görebilirsiniz. Buradan elde edeceğiniz veriler de içerik oluşturacağınız konuya karar vermek

açısından sizlere yardımcı olabilir.

Anahtar Kelime Analizi İçin Yararlanılabilecek Ücretsiz Yöntemler Nelerdir?

Ahrefs ve Semrush isimli ücretli araçlar oldukça faydalı özelliklere sahipler. Bu araçları karşılamak için yeterli bütçeye sahip olmayanlar için Ubersuggest ve Keyword Tool gibi ücretsiz alternatifer de bulunuyor. Bu bölümde ise bu araçların yanı sıra ücretsiz olarak yararlanabileceğiniz bazı yöntemleri inceleyeceğiz.

1) Google Trends

Bu araç sayesinde, bir sorgunun belirlediğiniz periyot içerisindeki aranma trendini ücretsiz bir şekilde görebilirsiniz. Böylece ilgili sorguyu hedefeyecek bir içerik oluşturmak istiyorsanız buradaki verilere göre takvim planlaması yapabilirsiniz.

Yine Google Trends ile belirlediğiniz dönemde artış trendi gösteren sorguları ve bu sorguların günlük ve gerçek zamanlı arama trendlerini görebilirsiniz. Buradan elde edeceğiniz veriler, içerik oluşturma sürecinde sizlere yardımcı olabilir.

2) Google Trends

Bir konudaki popüler sorgular hakkında bilgi edinmek istiyorsanız direkt olarak

Google’ın kendisinden de yararlanabilirsiniz. Örneğin bir sorgu gerçekleştirirken

Google size sorgunuzu tamamlamak için bazı önerilerde bulunur. Bu önerileri daha

önce gerçekleştirilen popüler benzer sorgulara dayanarak sunar.

Ayrıca bir konu hakkındaki popüler sorgulara ulaşmak için aşağıdaki gibi arama operatörlerini de kullanabilirsiniz. Bazı durumlarda en doğru sonuca ulaşmak içinarama motorlarını yönlendirmek gerekebilir. Arama operatörleri, kullanıcıların sorgularını fltrelemelerini ve daha doğru sonuçlar ile karşılaşmalarına yardımcı olur.

Yine Google üzerinde bir arama yaptığınızda sonuç sayfalarında “Kullanıcılar bunları da sordu” bölümünü göreceksiniz. Bu bölümden konu hakkında kullanıcıların sıkça

sorduğu soruları görebilirsiniz.

Son olarak yine sonuç sayfalarının altında yer alan “İlgili aramalar” bölümünden de yararlanabilirsiniz. Bu alan da yine konu hakkındaki popüler aramaları gösteriyor.

2) Chrome Eklentileri

Bir kullanıcı sorgusunun aranma hacmini öğrenmek için ücretsiz Chrome eklentilerinden de yararlanabilirsiniz. Örneğin Keyword Surfer isimli eklenti ile Google üzerinde gerçekleştirdiğiniz sorgunun aranma hacmini ve konu ile alakalı

diğer kullanıcı sorgularını görebilirsiniz.

b) Hedef Kitleyi Tanımak

İlk bölümde bahsettiğimiz yöntemler ile hangi konuda içerik oluşturacağınıza karar verdiniz. Peki bu aşamada ne yapmak gerekiyor?

Öncelikle en temel araştırmanın hedef kitle özelinde yapılması önemli. Yani oluşturulan içerik ile hangi kitlenin hedefeneceği, bu kitlenin ortak özellikleri, hoşlanacakları ya da hoşlanmayacakları noktalar belirlenebilir.

Örneğin; lüks bir tatil beldesi hakkında içerik oluştururken ilgili kitlenin maddi durumunu göz ardı etmemelisiniz. Bu senaryo tam tersi de olabilir. Eğer ücretsiz kamp yerleri hakkında bir içerik oluşturuyorsanız içerikte kullanıcılara pahalı aktiviteler önermeniz doğru olmayacaktır. Bu noktada içerikte yine ücretsiz ya da uygun fyatlı aktivite önerilerinden bahsetmek, kullanıcının içeriğin tamamını okumasına ve tatmin olmasına yardımcı olabilir.

Kısacası, hedef kitleyi doğru analiz etmek ve içerik oluşturma sürecinde bu noktalara dikkat etmek kullanıcıların içerikten maksimum fayda elde etmesine katkı sağlar.

c) İçerik Üretme Amacına Karar Vermek

İçerik üretmeden önce hangi amaçla içerik ürettiğinize karar vermek ve bu kararı içeriklerinize yansıtmak faydalı olacaktır. Marka ya da kişisel bilinirliğinizi artırma, bir ürün / hizmet satışını desteklemek belirlenecek hedefer arasında yer alabilir.

Örneğin marka ya da kişisel bilinirliğinizi artırmayı amaçlıyorsanız, içeriklerinizde kullanıcıyı rahatsız etmeyecek şekilde markanızdan / kendinizden bahsedebilirsiniz.

Aynı şekilde bir ürün ya da hizmet satma amacınız varsa ve ilgili ürün ya da hizmet ile alakalı bir içerik oluşturuyorsanız, yine aynı şekilde kullanıcıyı rahatsız etmeyecek, bunun bir reklam içeriği olduğunu düşündürmeyecek ve kullanıcıyı yönlendirmeye çalışmayacak şekilde içerikte ürün ya da hizmetinizden bahsedebilirsiniz.

d) Kullanıcı Niyeti

Hedefenmek istenen kullanıcı sorgusundaki niyeti doğru şekilde analiz etmelisiniz. Buradaki ana soru: Kullanıcılar ilgili sorguyu gerçekleştirdikten sonra nasıl bir sonuç ile karşılaşmak istiyor?

Kullanıcı niyeti, aşağıdaki tablodan görebileceğiniz üzere temelde 4’e ayrılıyor. İçerik oluşturacağınız konu ile alakalı kullanıcı sorgularını inceleyerek, bu niyetlerden hangisine sahip olduğunu analiz etmeniz gerekiyor. Sonrasında, içeriğinizi bu niyete uygun şekilde oluşturmalısınız.

e) Google Ne Anlıyor?

İlgili sorgudaki kullanıcı niyetini analiz ettikten sonra sonuç sayfasını incelemek de faydalı yöntemlerden biridir. Çünkü bazı durumlarda, ilgili sorgudan bizim ne anladığımızdan ziyade Google’ın ne anladığı ve hangi sonuçları kullanıcılara sunduğu da önem taşır.

Google’ın daha çok video sonuçları sunduğu bir anahtar kelimeyi hedeferken yazılı bir içerik oluşturmak pek de mantıklı olmayabilir. Bunun yanı sıra ilgili sorgu için Google’ın hangi sonuçları ödüllendirdiğini incelemek de sizlere içerik üretme sürecinde birkaç ipucu verebilir.

f) Detaylı Rakip Analizi

İçerik üretmeden önce dikkat edilmesi gereken noktalardan son aşamada yapılması gereken ve belki de bu süreçteki en önemli adıma geldik.

Yukarıda, hedefediğiniz kullanıcı sorgusundaki sonuç sayfasını incelemeniz gerektiğinden bahsetmiştik. Şimdi de bu sorguda listelenen ve iyi performans gösteren rakiplere dair detaylı incelemeler yapmanız gerekiyor. Bu incelemeler sırasında iyi performans gösteren rakip sayfaların nasıl bir içeriğe sahip olduğunu analiz etmeliyiz.

Bu analizde aşağıdaki konulara detaylıca göz atabilirsiniz:

Temel anlamda rakiplerin iyi yönlerini tespit ettikten sonra bu iyi noktaları kendi içeriğinizde – mümkün olduğunca – bir adım ileriye taşımaya çalışabilirsiniz. Aynı şekilde, rakiplerin eksik olduğu ya da yanlış yaptıkları noktaları tespit etmeli ve bunlardan da kesinlikle kaçınmalısınız.

NOTLAR : Hedefediğiniz kullanıcı sorgusunda listelenen rakipleri detaylı şekilde analiz etmeli ve genel anlamda tüm rakiplerinizden daha iyi bir içerik ortaya çıkarmak için elinizden geleni yapmalısınız.

İçerik Üretirken

İçerik üretmeye başlamadan önce dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan bahsettik. Şimdi, içerik üretirken nelere dikkat etmemiz gerektiğini ve konu ile alakalı önemli noktaları inceleyeceğiz.

Profesyonel Destek Almak

Anahtar Kelime Kullanımı

Anahtar Kelime Kullanım Sıklığı (Keyword Stuffng)

Görsel Kullanımı

Stok Görseller

İçerik Uzunluğu

Paragraf ve Cümle Uzunluğu

Araştırma Yapmak ve Yanlış Bilgilerden Kaçınmak

Veri ve İstatistik Sunmak

İçeriğin Görsel Açıdan Tatmin Edici Olması

İmla Kuralları ve Noktalama İşaretleri

Liste ve Tablo Kullanımı

Table of Content Kullanımı

Sıkça Sorulan Sorular (FAQ)

a) Profesyonel Destek Almak

Diğer birçok konuda olduğu gibi içerik üretimi konusunda da yetenekli, tecrübeli ve profesyonel kişilerden destek almakta fayda var. Özellikle kaliteli ve SEO uyumlu içeriklerin yazımı için bu konuda deneyim sahibi uzmanlarla çalışmak, süreçte verilen emeğin karşılığını almak ve başarısız projelerle karşılaşmamak adına önem taşır.

Fakat içerik bütçesi konusunda kısıtınız varsa güvenilir freelancer yazarlar da sizlere yardımcı olacaktır.

b) Anahtar Kelime Kullanımı

İçerik üretmeden önceki önemli noktalardan bahsederken anahtar kelime analizine değinmiştik. İçerik oluşturacağınız konu hakkında anahtar kelime araştırması yaparak kullanıcıların ilgili konu hakkında ne gibi sorgularda bulunduğunu görebilirsiniz. Ardından elde ettiğiniz bu anahtar kelimeleri içeriğinizde ve alt başlıklarınızda doğal bir şekilde kullanmak faydalı olabilir. Böylece arama motoru botlarının ilgili anahtar kelimeler ile içeriğinizi ilişkilendirmesine de destek olursunuz. Fakat anahtar kelime kullanımı konusunda biraz dikkatli davranmanız gerekiyor.

c) Anahtar Kelime Kullanım Sıklığı (Keyword Stuffng)

Tespit ettiğiniz anahtar kelimeleri içeriğinizde kullanırken, bu kelimelerin kullanım sıklığı dikkat edilmesi gereken önemli noktalar arasında yer alıyor. Sadece arama motoru botlarını düşünerek çok fazla ve organik olmayacak şekilde anahtar kelime kullanımının hiçbir faydası olmadığını, hatta zararı olabileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz.

Görsel Kaynağı: Pinterest

d) Görsel Kullanımı

İçerikte görsel kullanımı birçok açıdan oldukça önemlidir. En temel anlamda, sayfanızın görsel açıdan daha zengin görünmesini sağlar. Aynı zamanda içerisinde görsel bulunmayan yazılı içerikleri kullanıcılar sıkıcı bulabilir. Bu nedenle içeriklerinizde alakalı, özgün ve doğru görseller kullanmanız gerekir.

Görsel kullanımı konusunda aşağıdaki konulara dikkat etmelisiniz:

Görseller olabildiğince alakalı ve mümkünse özgün olmalı

Kaliteli olmalı

Doğru format seçilmeli

Dosya ismi anlamlı olmalı

Optimize edilmeli

Yüksek boyutlu olmamalı

Sergilendikleri alan ile boyutları uyumlu olmalı

Açıklayıcı bir alt etiketi kullanılmalı

Kaliteli stok görseller için burayı ziyaret edebilirsiniz.

e) Stok Görseller

Telif konularında herhangi bir problem yaşamamak adına siz de içeriklerinizde birçok kişi gibi stok görseller kullanabilirsiniz. Fakat stok görsel kullanırken konu hakkındaki çok popüler ve birçok sayfada yer alan görsellerden kaçınmalı, nispeten daha niş görseller kullanmalısınız.

Çünkü aynı konu hakkında birden fazla sayfayı ziyaret eden kullanıcılar aynı görseli gördüklerinde, içeriğin de kopya ya da esinlenilmiş bir içerik olduğunu düşünebilirler. Eğer mümkünse, görsellerinizi siz üreterek daha özgün ve zengin içerikler oluşturabilirsiniz.

Kaliteli stok görseller için burayı ziyaret edebilirsiniz.

f) İçerik Uzunluğu

İçerik uzunluğu, SEO dünyasında fkir ayrılığı yaşanan konulardan biri. Bazıları ne kadar uzun içerik yazarsak o kadar iyi performans gösterir düşüncesini savunurken, bazıları bu fkre katılmıyor.

Bu konuda yapılan bir araştırma kapsamında sunulan grafği incelediğimizde, bir noktaya kadar içerik uzunluğu ile organik trafğin paralel ilerlediğini, fakat bir noktadan sonra düşüşe

geçmeye başladığını görüyoruz.

Bu araştırma da her zaman en uzun içeriği yazmaya çalışmanın mantıklı olmadığını gösteriyor. Diğer birçok konuda olduğu gibi bu konuda da doğal olmanız gerektiğini söyleyebiliriz. İçerik uzunluğunu belirlerken ilgili sorguda rekabet halinde olacağınız rakip içeriklerin uzunluklarını, hedefenen sorgunun aranma hacmini, hedefenen sorgudaki rekabet düzeyini ve içerik oluşturacağınız konunun derinliğini dikkate almanız gerekiyor. Buradaki çıktılara göre ortalama ne kadar uzunlukta içerik yazmanız gerektiğine karar verebilirsiniz.

Son olarak Google’dan John Mueller’in içerik uzunluğunun bir sıralama faktörü olmadığını ifade ettiğini de hatırlatmakta fayda var.

g) Paragraf ve Cümle Uzunluğu

İçeriğinizin kullanıcılar tarafından akıcı bir şekilde okunabilmesi için de dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Cümle ve paragraf uzunluğu da bu noktalardan biri. Çok uzun cümleler ya da paragrafar kullanmak, kullanıcıya dinlenme fırsatı vermeyecektir. Ayrıca uzun ifadeler, vermek istediğiniz mesajın okuyucular tarafından anlaşılmasını

zorlaştırabilir. Bu nedenle cümle ve paragrafarın çok uzun olmamasına dikkat etmeli, kullanıcılara dinlenme fırsatı vermelisiniz.

h) Araştırma Yapmak ve Yanlış Bilgilerden Kaçınmak

Özellikle kullanıcıların hayatını doğrudan etkileyebilecek içerikler oluşturuyorsanız, içerikte sunduğunuz bilgilerin doğru olduğundan kesinlikle emin olmanız gerekiyor.

Örneğin; kullanıcılara yatırım ya da sağlık konusunda tavsiyeler veriyorsanız, verdiğiniz tavsiyeler kullanıcıların hayatını doğrudan olumsuz etkileyebilir. Bu gibi durumlarda çok daha dikkatli ve titiz davranmalısınız. Bir tatil içeriği yazıyorsanız, yine içerikte güncel ve doğru bilgiler verdiğinizden emin olmanızda fayda var. Aksi takdirde kullanıcılar web sitenize ya da markanıza yönelik olumsuz düşüncelere sahip olacaklardır.

ı) Veri ve İstatistik Sunmak

Kullanıcılara içeriklerinizde yeni ve farklı bilgiler sunduğunuzda, bu bilgileri destekleyecek verilere ve istatistiklere de yer verebilirsiniz.

Çünkü konu hakkında verilere dayalı bilgiler vermek ya da yapılan araştırmalar ışığında elde edilen istatistikleri sunmak kullanıcıların dikkatini çekecektir.

Veri ve istatistikler, kullanıcıların ilgili içeriğin daha otoriter olduğunu düşünmelerine katkı sağlar. Aynı zamanda, markaya ve ilgili web sitesine duyulacak güveni de destekler.

i) İçeriğin Görsel Açıdan Tatmin Edici Olması

İçeriğinizi okumak için sayfaya giriş yapan kullanıcıların edindiği ilk intiba, doğrudan sayfadan çıkış yapmalarına neden olabilir ya da sayfada geçirdikleri süreye etki edebilir. Bu yüzden sayfanızın ve içeriğinizin görsel açıdan tatmin edici ve okunabilir olması gerekiyor.

İçeriğin tatmin edici ve okunabilir olması; yazı tipi, font büyüklüğü, arka plan ve yazı rengi, görsellerin boyutu ve kalitesi gibi birçok etkene göre değişiklik gösteriyor. Genel anlamda bu konulara dikkat etmeniz, kullanıcıları içeriğinizi okuması için teşvik etmenize destek olacaktır.

j) İmla Kuralları ve Noktalama İşaretleri

Profesyonel kişiler tarafından üretilmeyen içeriklerdeki sorunların başında imla ve noktalama işareti hataları geliyor. Bu durum marka ya da web sitenizin itibarı konusunda oldukça olumsuz bir intibaya sebep olabilir.

İçerik üretimi konusunda profesyonel kişilerden destek alınması imla ve noktalama işaretleri konusunda sorun yaşanmasının önüne geçer. İçerik üretimi konusunda dışarıdan destek almıyorsanız bile noktalama ve imla konusuna özen göstermeniz oldukça önemlidir.

k) Liste ve Tablo Kullanımı

Konu olarak uygun içeriklerinizde tablo ve liste kullanmanız sonuç sayfalarına aşağıdaki gibi yansıyabilir. Bu durum alt sıradaki rakiplerinizi daha da aşağıya itme imkanı verecektir.

Özellikle mobil aramalarda kullanıcıların ikinci sıradaki sonucu görmek için sayfayı kaydırmaları gerekir. Bu durum rakiplerinize karşı size bir avantaj kazandırır. Ayrıca liste ve tablolar kullanıcıların aradıkları bilgiye daha kolay ulaşmalarına da yardımcı olur.

Aynı şekilde sayfalarınızda tablo kullandığınızda sonuç sayfalarına aşağıdaki gibi yansıyabilir.

l) Table of Contents Kullanımı

Kapsamlı ve uzun sayılabilecek içerikler oluşturuyorsanız, kullanıcıların aradıkları bilgiye ulaşmaları ya da sorularına cevap bulmaları zor olabilir. Bu durumda aşağıda görebileceğiniz ‘‘table of contents’’ yapısını kullanabilirsiniz. Böylece herhangi bir kullanıcı doğrudan bir konu hakkında bilgi edinmek istiyor ya da alt başlıklardan birinde verdiğiniz bilgilere ihtiyaç duyuyorsa kolaylıkla aradığı bilgiye ulaşabilir. Aksi takdirde, bazı kullanıcılar

içerikte aradığı bilgiye hızlıca ulaşamayacağını düşünerek sayfayı terk edebilir.

Görsel Kaynağı: Content King

Ayrıca, table of contents yapısı SERP’e de aşağıdaki gibi yansıyabilir.

m) Sıkça Sorulan Sorular (FAQ)

İçerik üretme sürecine başlamadan gerçekleştirdiğiniz anahtar kelime analizi çalışmasında, kullanıcıların konu hakkında farklı soruları olduğunu görürseniz bu sorulara sayfanızdaki bir FAQ alanı ile karşılık verebilirsiniz.

Buradaki soru ve cevapları doğru şekilde işaretlediğinizde, bu alan aşağıdaki gibi sonuç sayfalarına da yansıyabilir. Buraya yansıtma inisiyatifnin tamamen Google’a ait olduğunu da hatırlatmakta fayda var. Fakat bu işaretlemeyi yaptığınızda ve sonuç sayfalarına yansıdığında hem kullanıcıların dikkatini çekebilir hem de sıralamada aşağıda yer alan

rakipleri piksel anlamında daha aşağıya itebilirsiniz.

Konu ile alakalı Google dökümanını incelemek isterseniz buradan ulaşabilirsiniz.

İçerik Ürettikten Sonra

Son olarak, içerik oluşturduktan sonra dikkat edilmesi gereken önemli başlıkları inceleyeceğiz.

 Özgünlük Kontrolü

 Title Etiketi

 Description Etiketi

 Heading Etiketleri ve İçerik Hiyerarşisi

URL Yapısı

 Site İçi Linkleme

 Sayfa Yüklenme Hızı

 Dikkat Dağıtacak ve Rahatsız Edebilecek Reklamlar

 Mobil Deneyim

 Kullanıcıları Yönlendirmeye Çalışmak

 Kullanıcı Yorumları ve Sosyal Medya Paylaşımları

 Cannibalization Kontrolü

 Teknik Kontroller

 Düzen ve Süreklilik

a) Özgünlük Kontrolü

Önemli tüm noktaları dikkate alarak içeriğinizi oluşturduktan sonra yapmamız gereken ilk şey, özgünlük kontrolü olmalıdır. Bu konuda profesyonel bir destek almıyorsanız, içeriklerinizi yayına almadan önce mutlaka araçlar ile kontrol etmelisiniz.

Buradaki araçtan 1000 kelimeye kadar ücretsiz şekilde özgünlük testi yapabilirsiniz.

b) Title Etiketi

İçeriğinizi yayına alırken önemli sıralama faktörlerinden biri olan title etiketinizi de doğru şekilde belirlemeniz gerekiyor. Title etiketi oluştururken dikkat etmeniz gereken noktalar aşağıdaki gibidir:

Sayfaya özgü bir title etiketi olmalı

İçeriği doğru şekilde özetlemeli

Kullanıcıların arama niyetine uygun olmalı

Merak ve tıklama dürtüsü uyandırmalı

Hedef anahtar kelimeyi içermeli

Sonuç sayfasında eksiksiz şekilde gözükmesi için belirli bir pikseli aşmamalıdır, bu nedenle title karakter uzunluğunun ortalama 60 – 65 karakterden kısa olmasında fayda var

c) Description Etiketi

Title etiketinden sonra description etiketinizi de doğru şekilde optimize etmelisiniz. Description etiketi doğrudan sıralama faktörü olmasa da doğru şekilde optimize edildiğinde tıklama oranına etki edebilir. Description etiketinizi oluştururken dikkat etmeniz gerekenlere aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Sayfaya özgü bir description etiketi olmalı

İçeriği doğru şekilde özetlemeli

İçerik hakkında bilgi vermeli

Merak ve tıklama dürtüsü uyandırmalı

Sonuç sayfalarında aranan keyword bold olarak işaretlendiği için hedef anahtar kelimeyi içermeli

Sonuç sayfalarında üç nokta ile kesilmiş şekilde gözükmemesi ya da Google’ın sayfanın içerisinden rastgele bir metni description olarak göstermemesi için ortalama 120 ile 150 karakter arasında olmasında fayda var

d) Heading Etiketleri ve İçerik Hiyerarşisi

İçeriğinizdeki hiyerarşiye göre heading etiketlerini de doğru şekilde işaretlemeniz gerekiyor. Ana başlığınızı H1, alt başlıklarınızı H2, daha alt başlıklarınız varsa H3 ve H4 gibi hiyerarşik olarak işaretleyebilirsiniz.

Heading etiketleri ile alakalı dikkat etmeniz gereken diğer noktalar aşağıdaki gibidir:

  • H1 etiketi ana başlık olarak içeriği özetlemeli.
  • Her sayfada bir adet H1 etiketi bulunmalı, birden fazla kullanılmamalıdır.
  • H1 etiketi çok kısa ya da uzun olmamalı.
  • H1 ve alt başlıklar hiyerarşiye uygun şekilde işaretlenmeli.
  • URL Yapısı

Sayfanızı yayına almadan önce URL’nizi de doğru şekilde belirlemeniz gerekiyor. URL oluştururken dikkat etmeniz gerekenler aşağıdaki gibidir:

Türkçe karakter kullanılmamalı

İçeriği özetlemeli ve bilgi vermeli

Küçük harf kullanılmalı

Boşluk bırakılmamalı, kelimeler “-” ile ayrılmalı Mümkünse hedef anahtar kelime kullanılmalı

f) Site İçi Linkleme

Konu ile alakalı farklı içeriklere sahipseniz mevcut içeriğinizden diğer sayfalarınıza link verebilirsiniz. Bu sayede hem arama motoru botlarını hem de kullanıcıları diğer sayfalarınıza yönlendirebilirsiniz. Kullanıcılarınızın diğer sayfaları da ziyaret etmesine ve sitede daha fazla zaman geçirmelerine destek olabilirsiniz.

g) Sayfa Yüklenme Hızı

Yapılan araştırmalara göre kullanıcıların önemli bölümü kısa sürede açılmayan sayfaları terk ediyor. Bu nedenle sayfa yüklenme hızınızı kontrol etmenizde ve sayfa yüklenme sürelerinizi minimum seviyede tutmanızda fayda var. Özellikle sayfa içerisinde yüksek boyutlu görsellere sahipseniz, yüklemeden önce mutlaka squoosh benzeri araçlar ile optimize edebilirsiniz.

h) Dikkat Dağıtacak ve Rahatsız Edebilecek Reklamlar

Sayfa içerisindeki reklam alanları ya da pop-up’lar doğru şekilde kurgulanmadığında kullanıcıları rahatsız edebilir.

Sayfaya giriş yapan kullanıcıların ilk anda çok fazla reklam ya da kapatmakta zorlandıkları pop-up’lar ile karşılaşması kötü bir deneyim yaşatarak sayfayı terk etmelerine neden olabilir.

Bu nedenle sayfa içerisinde yer verdiğiniz reklam ve pop-up’ları kurgularken kullanıcı deneyimini ön planda tutmanız önemlidir.

ı) Mobil Deneyim

StatCounter’ın Mayıs 2021 verilerine göre dünyada mobil cihaz kullananların oranı %55,31 olarak açıklanıyor. Konu hakkında detaylara ve grafğe buradan ulaşabilirsiniz.

İstisnalar dışında web sitelerinin büyük çoğunluğu daha çok mobil cihazlar üzerinden trafk alıyor. Bu nedenle oluşturduğunuz içerikleri kullanıcılara sunarken mobil cihazlar üzerinden de içeriğinizi ve sayfanızı inceleyeceklerini unutmadan, onlara iyi bir mobil deneyimi yaşatmaya çalışmalısınız.

Google ilk olarak 2016 yılında yaptığı açıklama ile mobil öncelikli indekslemeye yönelik denemelere başladığını duyurmuştu.

i) Kullanıcıları Yönlendirmeye Çalışmak

Giriş bölümünde içerik üretme amacınıza karar vermenin önemli olduğundan bahsetmiştik. Eğer içerik üreterek ürün ya da hizmet satışına destek vermeyi amaçlıyorsanız, kullanıcıları nasıl yönlendireceğinize de dikkat etmeniz gerekiyor.

Burada ideal senaryo içeriğin bir reklam içeriği olduğunu düşündürmeden, organik bir şekilde ürün ya da hizmetinizden bahsetmeniz olacaktır. Fakat çeşitli yöntemlerle kullanıcıları satın alma davranışına ya da ürün sayfalarınıza yönlendirmeye çalışırsanız bu durum kullanıcı tarafında pek de istediğiniz gibi sonuçlanmayabilir. Bu nedenle her konuda olduğu gibi bu konuda da doğal şekilde davranmalı ve kullanıcıları ısrarla yönlendirmeye çalışmamalısınız.

j) Kullanıcı Yorumları ve Sosyal Medya Paylaşımları

İçeriklerinizi oluştururken kullanıcıların yorum yaparak sizinle ya da diğer kullanıcılar ile temasa geçmesini sağlayabilirsiniz. Bunu yapmak için içerikte kullanıcıların da fkrini belirtmelerini rica edebilir ya da bunu kendilerinin yapmak isteyebileceği farklı içerik konuları seçebilirsiniz. Bu gibi içerikler genellikle kullanıcılarda paylaşım yapma isteği de uyandıracaktır. Kullanıcıların içeriğinizi hem yakınları hem de sosyal medya üzerinden diğer insanlarla paylaşmaları, içeriğinizin performansına da olumlu katkı sağlayacaktır.

k) Cannibalization Kontrolü

Bir anahtar kelimeyi birden fazla sayfa ile hedefeme durumu ‘‘keyword cannibalization’’ olarak adlandırılıyor. Bu gibi durumlarda Google, hangi sayfanızı ilgili kelimede listeleyeceğine karar veremeyebiliyor ya da iki sayfayı birden listeleyebiliyor. Böylece kendi kendinize bir rakip daha yaratmış oluyorsunuz. Özellikle çok fazla benzer konuda içeriğe sahipseniz ve belirli bir konu etrafında içerikler üretiyorsanız düzenli aralıklarla cannibalization kontrolü yapmanız önem taşır. Keyword cannibalization sorunu ve çözümü hakkında detaylı bilgi edinmek isterseniz buradaki blog içeriğini inceleyebilirsiniz.

l) Teknik Kontroller

Bazen teknik sorunlar nedeniyle sayfalarınız 404 durum kodu verebilir. Bu nedenle belirli dönemlerde tarama araçları ile web sitenizi crawl etmeniz ve farklı sorunlar nedeniyle 200 durum koduna sahip olmayan içerik sayfalarınızı tespit etmeniz önemlidir.

SONUÇ

Bu içerikte, kaliteli ve SEO uyumlu içerik üretme sürecindeki tüm önemli noktalara değinmeye çalıştık. Sizler de içerik üretirken burada ifade ettiğimiz konu başlıklarına mümkün olduğunca dikkat ederseniz, kullanıcılarınızın keyife okuyacağı birbirinden güzel içerikler oluşturabilirsiniz. Bu içerik üretim sürecini düzenli ve sürekli bir şekilde ilerlettiğinizde SEO açısından da başarı gelecektir.